Skip to content
Skip to service links: contact, tools, help, the group
Skip to search
Skip to main navigation
Skip to sub navigation
Skip to Footer with links to masthead, print, email a friend and disclaimer
 

Otprema robe koja sadrži litijske baterije

S 01.04.2016 Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) izdala je postrožena pravila prijevoza Litijskih baterija koje su zapakirane i otpremaju se same, odnosno bez opreme (UN3480/PI965).
Ovi propisi odnose se na veliki broj elektroničkih proizvoda koji su napajani litijskim baterijama, bez razlike da li su baterije punjive (Li-Ion) ili ne (Lithium-Metal). Propisi se primjenjuju u ovim slučajevima:
  • Litijske baterije su pakirane i šalju se kao pojedinačne stavke. Primjer: same baterije/Power bank
  • Litijske baterije su pakirane odvojeno ali se otpremaju skupa sa uređajem u istoj kutiji. Primjer: Mobilni telefon sa zamjenskom litijskom baterijom
  • Litijske baterije su instalirane ili su dio uređaja i stoga se otpremaju u istoj kutiji. Primjer: Tablet računalo sa integriranom litijskom baterijom unutar uređaja koju korisnik ne može izvaditi ili istu zamijeniti
Zbog sve veće zabrinutosti avio industrije za sigurnost prijevoza, IATA propisi kojima se uređuje prijevoz litijskih baterija su postroženi i zračne kompanije ih moraju rigoroznije provoditi.
Imajte na umu da je siguran prijevoz takvih sadržaja zračnim putem i potpuna usklađenost IATA propisima pravna obaveza otpremnika. Obzirom na tu činjenicu, IATA je kreirala vodič za otpremnike za razumijevanje i usklađenje sa propisima.

Nadalje, svaka osoba, tvrtka ili subjekt identificiran kao pošiljatelj na DHL Express tovarnom listu je pravno odgovoran osigurati 100% usklađenje sa revidiranim IATA propisima. Ova odgovornost nastavlja se čak i ako pošiljka sadrži litijske baterije koje zapravo ne pripadaju ili nisu proizvedene od strane osobe, tvrtke ili subjekta identificiranog na tovarnom listu.
Kako bi izbjegli bilo kakve neželjene posljedice, molimo obavijestite DHL Express kada god namjeravate slati pošiljke koje sadrže litijske baterije. Naš tim stručnjaka će Vas sa zadovoljstvom voditi kroz najnoviji IATA pravilnik o opasnim tvarima (IATA Dangerous Goods Regulations).
Slijedeći IATA / ICAO odluku o zabrani prijevoza samih litij metalnih baterija na putničkom zrakoplovu počevši od siječnja 2015, DHL Express također u svojoj mreži ne može preuzeti navedene baterije na prijevoz. IATA / ICAO propis vrijedi za same litijeve metalne baterije koje potpadaju u Sekciju II, Pakirne Instrukcije PI-968, dok litijeve metalne baterije upakirane s opremom (PI-969) ili koje se nalaze u opremi (PI-970) ostaju prihvatljive za prijevoz kao i prije.
Nema promjena u pravilima za otpremu litij-ionskih baterija.

Za PI-967 i PI-970, potrebno je pošiljku ograničiti na maksimalno 2 paketa (od kojih svaki sadrži maksimalno 4 članka ili 2 baterije ugrađene u uređaju).

Ukoliko pošiljka ima više od 2 paketa, potrebno je na svaki paket zalijepiti naljepnicu za rukovanje litijskim baterijama (zajedno s dodatnim primjenjivim zahtjevima ).

Ovo ograničenje od 2 pakiranja po pošiljci stupa na snagu s 01.01.2017. jer za navedeno pravilo postoji 12 mjesečno prijelazno razdoblje, međutim, pošiljateljima se savjetuje provedbu istog u što kraćem roku.

Sukladno ICAO/IATA izmjenama koje stupaju na snagu 01.04.2016, PI-965 je zabranjen na putničkim zrakoplovima. Stoga nudimo ograničenu uslugu prema nekim odredištima. Za PI-965 odjeljak II potrebno je posebno odobrenje korisničkog računa klijenta. Za dodatne informacije molimo kontaktirajte DHL predstavnika prodaje. Litij ionske baterije zapakirane s uređajem (PI-966) ili unutar uređaja (PI-967) prihvatljive su za prijevoz.

Važno!

Litijske baterije, za koje je poznato ili se pretpostavlja da su neispravne ili oštećene, predstavljaju visoki rizik za sigurnost osoblja i imovine, stoga one nisu dozvoljene za prijevoz zrakoplovom niti u kojem slučaju.
U slučajevima kada se neispravna ili oštećena liijska baterija nalazi u laptopu, mobilnom telefonu ili nekom drugom uređaju, baterija se mora izvaditi i odstraniti prije predaje pošiljke DHL-u na otpremu.